Nákupný košík

V košíku nemáte žiadny tovar.

Vitamínová beceda

Doplnky stravy Pangamin® z pivovarských kvasníc obsahujú množstvo telu prospešných látok, minerálov, stopových prvkov a samozrejme aj vitamínov. Najvýznamnejšími sú vitamíny skupiny B.
Preto sme aj hravo nazvali rubriku: VITAMÍNOVÁ BECEDA,
aby sme Vám uľahčili pátranie a zoznámili Vás nielen s vitamínmi skupiny B, ale aj s ďalšími vitamínmi, minerálmi a prospešnými prvkami, obsiahnutých v produktoch rady Pangamin® alebo v ostatných doplnkoch stravy a vitamínoch , ktoré pre Vás s láskou v Rapete vyrábame.

Vitamíny skupiny B:

Kliknite na + a rozbalí sa text

K čemu jsou vitamíny sk. B?

Čo je to B – komplex?

B-komplex je súhrnné označenie pre vitamíny skupiny B. Týchto B vitamínov je celkom desať (niektoré sú pochybné) a každý z nich má špecifický prínos pre ľudský organizmus. Napospol ale majú zásadný vplyv na metabolické funkcie organizmu, činnosť nervovej sústavy, ale tiež prospievajú pokožke, vlasom a slizniciam. Buď ako buď, bez „béček“ to jednoducho nejde. Objaviteľom prvého z vitamínov B-komplexu bol v roku 1912 poľský biochemik Kazimierz Funk. Pomenoval ho tiamín. A pretože bol prvý v rade, nazýva sa aj vitamín B1. Zároveň sa považuje za prvý objavený vitamín. Dal celej skupine látok potrebných pre život aj meno. Slovo „vitamín“ pochádza z latinčiny a skladá sa z dvoch výrazov, vital a amine, teda život a amíny = životne dôležité amíny. Hoci dnes vieme, že nejde o amíny, názov vitamíny zostal…

Kde hľadať vitamíny skupiny B?

Naše telo si vitamíny B nevie vyrobiť ani ich skladovať, preto mu ich musíme dodávať v potravinách. B vitamíny sú rozpustné vo vode a ich prebytok telo vylúči močom.

Hlavnými prírodnými zdrojmi vitamínov B sú pivovarské kvasnice, mäso, pečeň, obličky, ryby, mlieko, orechy, strukoviny, celozrnné obilniny, proso a vajcia Tieto potraviny obsahujú väčšinu vitamínov B a niektoré druhy najviac im ide tímová spolupráca, pretože sú ich účinky vzájomne previazané. A rovnako ako u iných látok sú najvhodnejšie prírodné zdroje.

Je Pangamin vitamín B?

Pred niekoľkými desiatkami rokov bola z pivovarských kvasníc izolovaná nová látka, ktorá bola vtedy na základe svojich vlastností zaradená do skupiny vitamínov B (vitamín B15) s pomenovaním kyselina pangamová. Práve po nej dostal svoje meno Pangamin. K jej najbohatším prírodným zdrojom patrí pivovarské kvasnice , hnedá ryža, tekvicové semená, otruby, sezamové semienka. Jej úloha v našom tele je stále predmetom štúdia. Predtým sa napríklad uvádzalo, že má priaznivé účinky pri zápale pečene, napomáha odolnosti voči stresu a ďalšie.

Pivovarské kvasnice sú významným zdrojom bielkovín (viac ako 40 %). Tieto bielkoviny majú štruktúru veľmi blízku živočíšnym bielkovinám a sú organizmom veľmi dobre využiteľné. Sú vynikajúcou alternatívou konzumácie mäsa!

Celkovo sú pivovarské kvasnice skvelým prírodným zdrojom živín obsahujúcim významné množstvo bielkovín, vitamínov (predovšetkým skupiny B), minerálov, stopových prvkov, aminokyselín a ďalších funkčných, pre život dôležitých látok. Preto sú po stáročia cenené ako optimálny doplnok stravy. Pivovarské kvasnice aj napriek novým a novým doplnkom stravy – multivitamíny a podobne pre nás stále zostávajú vhodným aj cenovo dobre dostupným doplnkom stravy plným vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Ktoré Pangaminy majú najviac vitamínov sk. B?

Pivovarské kvasnice obsahujú všetky vitamíny B-komplexu v prirodzenej forme, ktorá zaručuje ich dobrú využiteľnosť organizmom.

Najviac vitamínov B (100% RHP – referenčné hodnoty príjmu – predtým odporúčaná denná dávka) obsahuje Pangamin® prírodný B komplex a Pangamin® B12. V oboch prípadoch sú vitamíny B viazané na kvasničných bunkách a sú teda biologicky dostupné. Oproti klasickým multivitamínovým prípravkom dosahujúcim vitamíny v syntetickej forme sa jedná o doplnky stravy novej generácie využívajúce prirodzené prírodné procesy a moderné technológie. Ide o spoľahlivý zdroj B vitamínov, ktoré sa navzájom podporujú, pre deti od 3 rokov, vegetariánov, vegánov a samozrejme nielen ich….

 

Prečo chýba vitamín B10 a vitamín B11?

Označenia B10 a B11 sa v minulosti naozaj používali, ale dnes sa v oficiálnom zozname vitamínov skupiny B bežne neuvádzajú. Tu je stručné vysvetlenie: B10 a B11 nie sú oficiálne uznávané ako vitamíny v súčasnej výživovej klasifikácii. Termíny sa historicky používali, ale dnes sú buď považované za iné látky, alebo spadajú pod iné vitamíny skupiny B.

Vitamín B10 (kyselina paraaminobenzoová) Nie je považovaný za „esenciálny“ vitamín, pretože si ho telo (alebo črevná mikroflóra) čiastočne vie vytvoriť samo. Predtým sa používal napríklad v starostlivosti o pleť alebo ako súčasť opaľovacích krémov. Mal úlohu pri syntéze kyseliny listovej pri baktériách.

Vitamín B11 (kyselina pteryl-hepta-glutamová úfolacín) V niektorých krajinách (napr. v Holandsku) sa B11 používal ako označenie pre kyselinu listovú (vitamín B9). Dnes je všeobecne zahrnutý práve pod označením B9.

Viete, že názov Pangamin je odvodený od vitamínu B15?

Kyselina pangamová ako už neexistujúci vitamín B15. Pred niekoľkými desiatkami rokov bola z pivovarských kvasníc izolovaná nová látka, ktorá bola vtedy na základe svojich vlastností zaradená do skupiny vitamínov B (vitamín B15) s pomenovaním kyselina pangamová. Práve po nej dostal svoje meno Pangamin. K jej najbohatším prírodným zdrojom patria pivovarské kvasnice, hnedá ryža, tekvicové semená, otruby, sezamové semienka. Jej úloha v našom tele je stále predmetom štúdia. Predtým sa napríklad uvádzalo, že má priaznivé účinky pri zápale pečene, napomáha odolnosti voči stresu a ďalšie. Svojho času sa v USA vykonávali štúdie v súvislosti s hyperaktivitou u detí, ale na relevantné výsledky vedeckých poznatkov si musíme ešte počkať.

Znáte všecka béčka?

Vitamín B1 (tiamín)

Jeho potreba stúpa pri námahe a strese. Je nutnou súčasťou našej výživy a pretože sa v ľudskom tele neukladá, jeho zásoba vystačí zhruba na týždeň. Množstvo vitamínu B1 sa navyše znižuje pitím veľkého množstva kávy a čaju. Vitamín B1 je dôležitý na štiepenie cukrov a škrobov. Tým sa podieľa na správnej funkcii energetického metabolizmu. Prispieva aj k činnosti nervovej sústavy a psychickej činnosti, rovnako ako činnosti srdcovej sústavy.

Vitamín B2 (riboflavín)

Ide o oranžovo žlté prírodné farbivo, ktoré je odolné voči vysokým teplotám, ale rozkladá sa pôsobením svetla. Iné odborné zdroje uvádzajú, že vitamín B2 je dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkcie srdca i ďalších orgánov, a že zvýšenú potrebu vitamínu B2 majú ľudia liečení antibiotikami, trpiacimi ochorením štítnej žľazy, celiakiou, cirhózou pečene alebo cukrovkou.

Tiež riboflavín sa podieľa na energetickom metabolizme a navyše prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania, rovnako ako k udržaniu normálneho stavu slizníc, pokožky, červených krviniek alebo zraku. Vitamín B2 sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. Vegáni a vegetariáni by tak mali dbať na jeho dostatočný príjem.

Vitamín B3 (niacín)

Aj tento vitamín hrá dôležitú úlohu v energetickom metabolizme. Organizmus ho syntetizuje iba v obmedzenej miere, je teda nutné ho telu dodávať vo vhodnej potrave (napríklad pečeň, tuniak, listová zelenina, strukoviny, mlieko, vajcia). Niacín sa odporúča užívať v spojení s ostatnými B vitamínmi. Jeho potreba sa zvyšuje pri horúčkach, infekciách, v tehotenstve, pri dojčení, v starobe alebo pri zvýšenej psychickej a fyzickej námahe.

Vitamín B3 prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania, pomáha udržiavať stav slizníc a pokožky a má vplyv aj na psychickú činnosť a činnosť nervovej sústavy.

Vitamín B4 (cholín; adeín )

Vitamín B4 býva označovaný ako „vitamín dobrej nálady“. Ide o esenciálnu vo vode rozpustnú zlúčeninu a jej prípadný nadbytok organizmus vylúči močom.

Naše telo si ho dokáže čiastočne vyrobiť v pečeni, ale toto množstvo nestačí na podporu všetkých potrebných telesných funkcií. Musíte ho preto do svojho tela dopĺňať pomocou správnej stravy. Vzhľadom k tomu, že je syntetizovaný v organizme, nespĺňa súčasnú definíciu vitamínu a namiesto označenia vitamín B4 sa s ním stretnete predovšetkým pod názvom ADEIN a ešte častejšie CHOLIN. Cholín funguje najlepšie v spolupráci s ďalšími vitamínmi B-komplexu. Umožňuje správne fungovanie pečene, nervov a metabolizmu. Je to tiež kľúčová látka pre vývoj mozgu u malých detí. Pomáha tiež udržiavať správnu štruktúru a integritu bunkových membrán, pomáha obmedzovať zápaly a podporuje zdravý vývoj plodu u tehotných žien. Materské mlieko je naň bohaté, pretože ho malé deti vyžadujú vo veľkom množstve na tvorbu nervového systému.

Možno to najdôležitejšie je skutočnosť, že cholín je zásadný pre proces metylácie, ktorý sa používa pri nervovej signalizácii, vytváraní DNA a detoxikácii. Ak ste vegetariáni či vegáni, môžete byť ohrození nedostatkom cholínu, pretože je najčastejšie obsiahnutý v živočíšnych produktoch. Dobrá správa ale je, že bohatým rastlinným zdrojom cholínu sú pivovarské kvasnice! Poznáte priepovedku, že všetko súvisí so všetkým? Je to pravda. V prírode a pre správnu funkciu orgánov nášho tela to platí dvojnásobne! Je preto dôležité mať na pamäti, že všetky vitamíny B-komplexu by sa nemali prijímať jednotlivo, ale spoločne! Jednotlivé vitamíny sú medzi sebou funkčne prepojené ak dobrému fungovaniu jedného je v mnohých prípadoch dôležitá aj prítomnosť iného vitamínu radu B. Udržujte vo svojom tele rozumnú hladinu vitamínov B, Vaše telo Vám poďakuje!

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Slovo „pantothen“ totiž pochádza z gréčtiny a znamená „všade sa nachádzajúce“. Tento „všadebýlik“ sa zúčastňuje metabolizmu všetkých živín a jeho aktívna forma je nutná najmä pri premene sacharidov a tukov i pri syntéze životne dôležitých látok. Kyselina pantoténová prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpaniu aj normálnej mentálnej činnosti. Môže zlepšovať aj kvalitu kože, vlasov a nechtov.

Vitamín B6 (pyridoxín)

Prispieva k regulácii hormonálnej aktivity a podieľa sa na metabolizme aminokyselín. Tiež znižuje mieru únavy a vyčerpania a prispieva k funkcii imunitného systému. Vo väčšej miere je potrebný pre športovcov, ktorí konzumujú veľké množstvo bielkovín, pre osoby trpiace celiakiou alebo pre ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu. Je veľmi termolabilný, čo znamená, že jeho množstvo v potrave sa výrazne znižuje jej tepelnou úpravou.

Vitamín B7 (biotín) alias vitamín H

Vitamín B7 alias vitamín krásy Podieľa na metabolizme, má pozitívny vplyv aj na vlasy, sliznice a pokožku. Býva nazývaný aj ako vitamín H, čo má súvislosť s nemeckým výrazom pre kožu (haut). Prirodzeným zdrojom biotínu sú napríklad vajcia, orechy, semienka alebo pivovarské kvasnice. Biotín je vhodné prijímať spolu s ďalšími vitamínmi skupiny B, s ktorými sa vhodne dopĺňa a zlepšuje napríklad ich vstrebávanie.

Vitamín B8 (inositol)

Vitamín B8 je trochu mätúce označenie, pretože sa používa pre rôzne látky v závislosti od zdroja. Najčastejšie však označuje inositol – látku, ktorá býva radená medzi vitamíny skupiny B, aj keď to v skutočnosti nie je pravý vitamín, pretože si ho telo dokáže vytvoriť samo (z glukózy). Inositol hrá dôležitú úlohu vo: Zdravie nervového systému
– Podporuje funkciu neurotransmiterov (najmä serotonínu a dopamínu)
– Môže pomôcť pri úzkostiach, depresiách, OCD a panických poruchách

Plodnosti a hormonálna rovnováhy
– Často sa používa u žien s PCOS (syndróm polycystických vaječníkov)
– Zlepšuje citlivosť na inzulín a reguluje menštruačný cyklus

Podpornej liečbe cukrovky 2. typu
– Pomáha zlepšovať inzulínovú senzitivitu

Zdravie pečene a metabolizmu tukov
– Podporuje správne spracovanie tukov a cholesterolu
– Môže prispieť k prevencii stukovatenia pečene

Inositol nájdeme v bežnej strave, najmä v elozrnných obilninách (ovos, pšenica, hnedá ryža), strukovinách (šošovka, fazuľa, cícer), ovocie (najmä citrusy – bez šupky), zelenine, orechoch a semenách, mäse a v.

Inositol je často dostupný ako doplnok stravy, buď ako myo-inositol, alebo kombinácia myo-inositolu a D-chiro-inositolu – najmä pri podpore plodnosti a liečby PCOS

Vitamín B9 (kyselina listová) alias folát

Kyselina listová sa z potravín zle vstrebáva. Uvádza sa vstrebateľnosť iba 50% a navyše tepelnou úpravou sa skoro všetky zničia. Preto sa odporúča kyselinu listovú užívať aj vo forme doplnkov stravy a to najmä v čase tehotenstva, najlepšie niekoľko týždňov pred ním, pretože sa dáva do súvislosti s vývojom plodu.

Ako názov vypovedá, nachádza sa predovšetkým v listovej zelenine, potom napríklad aj v karfiolu, brokolici, uhorkách… Kyselinu listovú ale obsahuje niektoré ovocie (mango, avokádo, banány), orechy a obilniny.

Vitamín B12 (kobalamín)

Je posledným z vitamínov B-komplexu. Pretože je obsiahnutý prakticky výhradne v živočíšnych potravinách (najviac ho obsahujú vnútornosti ), mali by na jeho príjem vo forme doplnkov stravy dbať najmä vegáni! Jeho vplyv na ľudský organizmus je nezastupiteľný. Vitamín B12 sa podieľa na procese delenia buniek, prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania, podieľa sa na funkcii imunitného systému aj nervovej sústavy alebo tvorbe červených krviniek. Vitamín B12 je súčasťou medikácie pri ochorení pečene, čriev a pankreasu. Vo forme injekcií sa podáva dlhodobo chorým a starým osobám.

Pangamin logo bílé

Ešte u nás nemáte účet?

  • ihneď získate 2 EUR pre prvý nákup
  • 5% späť z nákupu na bodové konto
  • zbierajte body za každý nákup
  • vymeňte body za zľavu
Zaregistrujte sa
Cookies zavrieť

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.