Najčastejšie otázky

K najčastejším otázkam, s ktorými sa na nás obraciate, patrí: Je Pangamin® možné užívať dlhodobo? Áno, všetky výrobky Pangamin® sú pre svoje prirodzené zloženie, bez použitia pridaných látok, určené k pravidelnému a časovo neobmedzenému užívaniu  a to aj v priebehu tehotenstva, kedy odporúčame Pangamin®,  Jodamin®.

Výrobky Pangamin® môžete užívať bez obáv o svoju postavu  aj v rámci diéty.

K ďalším častým otázkam patrí: Pangamin® a celiakia, Pangamin® a hnačkové ochorenia, Pangamin® a liečba antibiotikami, Pangamin® a kolitída a Crohnova choroba. Na tieto otázky odpovedá gastroenterológ MUDr. Petr Fojtík PhD.:

Pivovarské kvasnice Pangamin® v gastroenterológii

Odbor gastroenterológie sa zaoberá ochoreniami, ktoré postihujú zažívací trakt, nech už sú to ochorenia hnačkové, spôsobené akútnou vírusovou či bakteriálnou infekciou, kedy ako metódu liečby používame probiotické kultúry. Ďalšími ochoreniami spôsobujúcimi deficit živín sú ochorenia čriev, ako je ulcerózna kolitída, Crohnova choroba a celiakia. Pri všetkých týchto ochoreniach dochádza v dôsledku chronických hnačiek k dlhotrvajúcej malnutrícii (podvýžive), to je k deficitu základných živín, hlavne bielkovín, vitamínov  a stopových prvkov. Pivovarské kvasnice Pangamin® všetky druhy zaisťujú doplnenie týchto živín a tým zlepšujú celkový zdravotný stav pacientov a lepšie liečebné výsledky už zavedenej liečby.

Základným problémom týchto ochorení je deficit bielkovín. Ideálnym zdrojom bielkovín sú teda potraviny, ktoré obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín a sú preto nazývané kompletnými bielkovinami. Tieto potraviny pochádzajú obyčajne zo živočíšnych zdrojov: mäso, mlieko, vajcia. Úplné bielkoviny, z rastlinného pôvodu celkom ojedinelé, sú obsiahnuté  v pivovarských kvasniciach Pangamin®. Pivovarské kvasnice Pangamin® sú prírodným vyváženým zdrojom s vynikajúcou koncentráciou všetkých vitamínov rady B. Obsahuje napríklad 20× viac vitamínu B1 a B2 ako pečeň a 45 % kompletných bielkovín, v ktorých je zastúpených 17 aminokyselín, vrátane všetkých esenciálnych. Nachádza sa v ňom tiež veľké množstvo minerálov a stopových prvkov, tukov a sacharidov, teda základných. Podávaním pivovarských kvasníc Pangamin® potom výrazne zlepšíme celkový stav výživy aj liečivých procesov pri gastrointestinálnych ochoreniach.

Hnačky infekčné a vírusové

Podávanie Pangaminu® Bifi a Bifi Plus počas vírusových aj infekčných hnačiek jasne skracuje priebeh ochorení, dochádza k rýchlejšej rekonvalescencii pacientov a návratu prirodzenej črevnej mikroflóry.

Celiakia

Celiakiou je postihnutých v Českej republike asi 50 tisíc osôb. U detí a mladistvých má typické príznaky ako sú hnačky a ťažká podvýživa, u dospelých pacientov môže byť celiakia len s minimálnymi zažívacími príznakmi, alebo už dochádza k rozvoju komplikácií, ako je osteoporóza. Je to opäť autoimúnne ochorenie, v ktorého dôsledku dochádza k atrofii (oploštenie) sliznice tenkého čreva a tým k poruche vstrebávania živín. Pacienti s celiakiou trpia ťažkou podvýživou s deficitom bielkovín, vitamínov skupiny B, D, A, deficitom stopových prvkov ako sú  Se (selén) a Zn (zinok) a deficitom Fe (železa) s následnou anémiou. Po začatí diétnych opatrení – bezlepkovej diéty – dochádza k obnoveniu sliznice čreva v priebehu 6–12 mesiacov, a až potom  k normálnemu vstrebávaniu živín. V tomto období jedného roka je potrebná substitúcia všetkých chýbajúcich nutritientov, skupín vitamínov a stopových prvkov. Preparáty Pangamin® dražé a Normatyl veľkú časť týchto chýbajúcich živín môžu doplniť. Takže kombinácia Pangamin®, Normatyl, vitamín D a kalcium sú základným opatrením v úvode diétneho režimu novo diagnostikovanej celiakie. Hoci sú pivovarské kvasnice Pangamin® vyrobené zo sladu z jačmeňa, obsah lepku je tu tak minimálny, že ich môžeme pokladať za doplnok bezpečný pri bezlepkovej diéte.

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba sú autoimúnne zápalové ochorenia tenkého a hrubého čreva, prejavujúce sa hnačkami a ťažkými stavmi podvýživy s celkovým chradnutím a veľkou zápalovou odpoveďou. Základnou podpornou liečbou je zlepšenie celkového výživového stavu pacientov, v ktorého dôsledku dochádza k lepšiemu hojeniu zápalu a menšiemu počtu relapsov  ochorení. Preparáty Pangamin® Bifi a Bifi plus (s pupalkovým olejom) a Bifi + Omega 3 (omega 3 mastné kyseliny) môžu tento deficit výživy pomôcť upraviť. Doplnia základnú radu aminokyselín pre stavbu bielkovín, ďalej celú škálu vitamínu B a stopových prvkov. Pupalkový olej a omega 3 mastné kyseliny majú protizápalový efekt, ktorý u vyššie menovaných autoimúnnych zápalových ochorení môže byť výrazný. Ďalším preparátom vhodným k užívaniu je Normatyl, ktorý obsahuje aj stopové prvky ako Zn (zinok), ktorý tiež hrá úlohu v zápalových procesoch. Pacienti s týmito chorobami trpia tiež deficitom Zn (zinku), ktorý týmto upravujeme.

Podvýživa za hospitalizácia

Pacienti hospitalizovaní na interných a gastroenterologických oddeleniach sú postihnutí vďaka svojej základnej chorobe až v 60 % skrytou podvýživou. Podvýživa výrazne zhoršuje liečebné efekty a taktiež časté používanie antibiotík môže mať výrazné negatívne dôsledky na črevnú mikroflóru s možným rozvojom clostridiových črevných infekcií. Táto infekcia je v posledných rokoch obávanou komplikáciou liečby antibiotík hlavne pri imunokompromitovaných pacientov s ťažko liečiteľnými a smrteľnými dôsledkami. Preparáty Pangamin® Bifi, Bifi + Omega 3 a Bifi Plus dodávajú okrem základných bielkovín a vitamínov skupiny B hlavne probiotické kultúry, ktoré obmedzujú výskyt clostridiovej črevnej infekcie a tým výrazne zlepšujú prognózu pacientov. Tieto preparáty sú lacnejšou alternatívou sippingu (popíjania) nutričných tekutých preparátov. Pivovarské kvasnice Pangamin® sú prirodzeným zdrojom výživy a sú dobre tolerované a lacné. Preto by mali byť častejšie užívané u hospitalizovaných pacientov ako štandardný doplnok liečby.

Liečba antibiotikami

Dnes už je štandardne odporúčané pri liečbe antibiotikami z akéhokoľvek dôvodu doplniť liečbu probiotickými kultúrami. Antibiotiká liečia infekt, na ktorý sú zamerané (angína, zápal pľúc, močový infekt …), ale taktiež pôsobia v celom organizme, vrátane hrubého čreva, kde dochádza k vybitiu prirodzenej črevnej mikroflóry. Následne vzniká dysmikrobia s možnými hnačkami a ďalej s možným rizikom prerastania anaeróbnych črevných baktérií, hlavne Clostridium difficile. Črevná klostridiová infekcia je obávanou komplikáciou ATB liečby, veľa krát s ťažkým priebehom a liečbou ďalšími špecifickými antibiotikami. Prevencia tejto infekcie podávaním probiotík je zásadným predpokladom zabráneniu vzniku tohto ťažkého infekčného  ochorenia. Podávanie probiotík v preparátoch Pangamin® Bifi a Bifi plus môže zohrať zásadnú  úlohu v prevencii tohto závažného ochorenia..

MUDr. Petr Fojtík PhD.
Vítkovická nemocnica, a. s., Ostrava, Centrum starostlivosti o zažívací trakt – gastroenterológ


S ďalšími otázkami, na ktoré ste tu alebo inde na stránkach nenašli odpoveď, sa na nás môžete obrátiť prostredníctvom mailu alebo telefonicky.