🌙 Horúca letná noc s Pangaminom! 🌙
PrečítaťSvetový deň jódu 6.3.: Viete, ktoré potraviny sú zdrojom jódu?
05.03.24 1816x přečteno
Pripomeňme si Svetový deň jódu
Na 6.3. pripadá Svetový deň jódu
6. marec je svetovým dňom jódu, kedy si každoročne pripomíname dôležitosť tohto prvku. Jód je veľmi nenahraditeľný pre naše zdravie. Nedostatok jódu v ľudskom organizme môže mať veľmi
negatívne následky.
Nízka hladina jódu sa prejavuje únavou, spomalenými reflexmi, nesústredenosťou, pocitmi chladu v končatinách, suchou kožou, zápchou, zvýšením telesnej hmotnosti, chudokrvnosťou, padaním vlasov, ale aj zhoršenou pamäti. U detí sa prejavuje poruchou rastu. Najmä deti do troch rokov, dospievajúce alebo tehotné ženy by mali hladinu jód dopĺňať.
/zdroj: https://www.khsova.cz/docs/01_aktuality/files/svetovy_den_jodu.pdf
Jód prispieva :
- k normálnemu rastu detí
- k normálnym rozpoznávacím funkciám
- na normálnu tvorbu hormónov štítnej žľazy a na jej normálnu činnosť
- na normálnu činnosť nervovej sústavy
- k normálnemu stavu pokožky
- k normálnemu energetickému metabolizmu
Zdrojom jódu sú ryby, morské plody (odporúčaná konzumácia minimálne 2x týždenne), morské riasy, soľ s jódom (pozor – denný príjem soli by nemal prekročiť 5 gramov, vrátane soli skrytej v potravinách), mlieko a mliečne výrobky, vajcia, varená hlúbová zelenina , niektoré minerálne vody…